lauantai 9. tammikuuta 2021

Kuvausjärjestely

Kuvausjärjestely tarkoittaa rakennettua valokuvaa. Kuvausjärjestelyt ovat siis ennakkoon suunniteltuja sekä valmisteltuja ja niiden kulku rakentuu pääasiassa alemman kuvan mukaisesti.


Kuvausjärjestelyjen työvaiheet kirjoitettuna kuvaan.
Kuvausjärjestely suunnitteluohje

Ennen kuin valokuvia päästään ottamaan, on siis paljon suunniteltavaa. Huolellinen suunnittelu helpottaa ja jopa nopeuttaa itse kuvausprosessia. 

Valokuvan ideointiin vaikuttavat asiat

Ideointiin vaikuttavat monet erilaiset asiat. Mutta tärkeintä on luoda ja pyrkiä kehittämään uusia, kohderyhmän ja asiakkaan toiveiden mukaisia ideoita. Ideoinnin tukena voi käyttää esimerkiksi erilaisia moodboardeja, joiden avulla kohderyhmän elämäntyyliin eläytyminen on helpompaa. 


Kuvaan on listattu ideointiin vaikuttavia asioita joita ovat muun muassa kohderyhmä ja julkaisualusta
Valokuvan ideointiin vaikuttavat asiat listattuna kuvaan.

Ideoinnin yhteydessä kuvan käyttötarkoituksen pohtiminen on tärkeää. Kuvan avulla voit tehdä asiakashankintaa, ohjeistaa asiakasta tai vaikkapa herättää tunteita. Kuvan käyttötarkoitus on mukana luomassa kuvan tavoitetta, joka määrittää sen miksi kuva otetaan. Kun kuvan tavoite on tiedossa, pitää vielä selvittää julkaisualusta. Julkaisualusta määrittää kuvan pikselikoon lisäksi kuvan muodon ja mittasuhteet joten se myös vaikuttaa olennaisesti kuvan rakentamiseen. Ja viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä täytyy tietää kuvan elinkaari. Käytetäänkö kuvaa vain tietyn mainoskampanjan ajan, vai pitäisikö sen toimia vielä viidenkin vuoden kuluttua?


Esimerkki moodboard luonnonläheiset sävyt ja ruskeaa puuta ja erilaisia tekstuureja.
Esimerkki moodboardista jolla on tavoiteltu lämmintä ja luonnonläheistä maailmaa.


Värisuunnitelma

Onnistunut valokuva tarvitsee myös suunnitellun väripaletin. Värisuunnitelma tukee kuvan ideaa sekä korostaa kuvattavaa kohdetta. Värisuunnitelmaa tehdessä kannattaa määrittää kuvattavan kohteen värien lisäksi eri värien pinta-alat. Värien luomaa tunnelmaa ja vaikutelmaa kannattaa myös miettiä tarkoin. Voit koota haluamasi värit moodboardiin tai käyttää paperisia värilastuja suunnittelun apuna.


Kuva väripaletista jossa on neljä eri sävyä
Yksinkertainen väripaletti voi koostua vain muutamasta sävystä.


Kuvakäsikirjoitus

Hyvä kuvakäsikirjoitus auttaa kuvausjärjestelyjen tekemisessä. Sen avulla rakennat kuvan ympäristön nopeammin, muistat ottaa kaikki tarvittavat kuvat ja voit keskittyä kuvaamiseen suunnittelun sijasta, sillä valmis suunnitelma on jo kädessäsi. Kuvakäsikirjoitukseen kannattaa myös piirtää nopea luonnos jokaisesta kuvasta, jonka ajattelit ottaa. Joskus suunnitellut asiat eivät kuitenkaan toimi kuvissa, joten kannattaa muistaa että kuvakäsikirjoitus on aina joustava! Alapuolelta näet esimerkin kuvakäsikirjoituspohjasta.  


Kuvassa kaksi paperia joihin on kirjoitettu kuvaussuunnitelmaan sisältyvät asiat
Esimerkki kuvakäsikirjoitukseen tarvittavasta kuvaussuunnitelmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti