Tuotesuunnittelu prosessi

Tuotesuunnittelu ja luonnosten merkitys

Tänään harjoittelimme tekemään luonnoksia käsin. Aiheenamme olivat vihannekset, kasvikset ja hedelmät. Työvälineinä oli erilaisia papereita, teippejä, vesivärejä, akvarellikyniä, puuvärejä, tusseja, lyijykyniä, leimasimia, maaleja, liimaa, oikeastaan melkein kaikkea mahdollista. 

Kerron ensin hieman tuotesuunnittelusta ja lisään kuvia omista luonnoksista postauksen loppuun.


Tuotesuunnittelu prosessi

Tuotesuunnittelu prosessiin kuuluu paljon tiedonkeruuta ja luonnostelua ennen lopullista tulosta, eli tuotetta. Tässä postauksessa kirjoitan tuotesuunnittelusta lähinnä graafisen suunnittelun näkökulmasta. Ennen kuin voit alkaa piirtämään graafisen suunnittelun tuotetta, kuten vaikkapa julistetta, niin sanotusti puhtaaksi tarvitset hyvän luonnoksen. Hyvä luonnos myös nopeuttaa koneella piirtämistä. Käsin luonnostelu on tärkeää, sillä silloin luonnosten teko onnistuu nopeammin kuin koneella, ja saatat löytää jonkin ihan uuden idean ja tekniikan! Koneella tehdessä toistaa helpommin itseään, sillä on matalampi kynnys käyttää piirto-ohjelman tuttuja työkaluja, kuin opetella kokonaan uusia.

Tiedonkeruu

Jotta voit aloittaa tuotteesi suunnittelun, sinun tarvitsee kerätä tietoa työtä varten. Jos teet mainosta, tai vaikkapa aiemmin mainitsemaani julistetta, on tärkeää selvittää asiakkaasi mieltymysten lisäksi myös hänen kohderyhmänsä sekä kohderyhmän mieltymykset. On eri asia tehdä työtä trendikkääseen kahvilaan kuin työpaikan lounasravintolaan. 

Tiedonkeruuseen voit esimerkiksi käyttää
  • Pinterestiä
  • Googlea
  • Kirjoja
  • Asiakkaan verkkosivuja
  • Kirjastoa
  • Haastatteluita

Tiedonkeruuta tehtäessä on tärkeää muistaa asiakkaan mieltymysten lisäksi myös kohderyhmän mieltymykset, sillä ne voivat poiketa toisistaan todella paljon. Painotan kohderyhmän mieltymysten selvitystä myös siksi, että aina asiakkaasi ei välttämättä muista, tai huomaa, miettiä asiaa. Lisäksi on hyvä myös osata perustella asiakkaalle, miksi valitsisit ennemmin toisen värin, kuvan tai muodon.


Luonnostelu

Tuotteen suunnittelussa luonnosten merkitys on tärkeä. Opit näkemään saman asian useasta eri perspektiivistä, ja toistaessasi samaa muotoa ja/tai aihetta löydät ehkä jonkin uuden näkökulman asiaan. 

Luonnoksia kannattaa tehdä paljon ja nopeasti. Kun teet samaa asiaa eri tavoin uudelleen ja uudelleen, se alkaa väkisinkin kehittyä. Joskus voit keksiä jotakin täysin uutta! Luonnosteluun on hyvä käyttää useita erilaisia välineitä, eri tekniikoita ja luoda tiedonkeruun pohjalta juuri siihen työhön sopiva luonnos.

Ensimmäisiä luonnoksia voidaan kutsua alkuideoiksi. Kun olet tehnyt mielestäsi riittävän monta luonnosta, on tärkeää valita niistä vain muutama paras ja lähteä kehittämään niitä ideoita lisää. Kun jatkokehittelet muutamaa mielestäsi parasta ideaa löytyy niistä se parhain, jota voit lähteä toteuttamaan eteenpäin. Meidän tapauksessa parhaan idean jatkokehittely tapahtuu Adoben Illustratorilla, ja piirrämme sen avulla parhaan idean puhtaaksi. Muista myös säilyttää kaikki paperille tehdyt alkuideasi koneella tehtyjen töiden lisäksi, sillä joskus se paraskaan ei vain toimi ja joudut aloittamaan alusta.

Luonnostelun harjoittelu

Tämän päivän luonnoksissa käytin vesivärejä, akvarellivärejä, tusseja, leimasimia ja teippiä. Huomasin, että mitä selkeämpi luonnoksen idea on, ja mitä enemmän sitä yhtä ideaa, tässä tapauksessa samaa kasvista, varioi sen paremmaksi se kehittyy. Erilaisten pinnanrakenteiden kokeiluun puolestaan toimi itselläni paremmin eri muodot ja värit. Kun löysin mieluisan suunnan kasvisten tyyliin ja tekstuuriin alkoi työnjälki kehittyä. Verratessa ensimmäisiä luonnoksia viimeisimpiin oli ero selkeä. Huomasin, että mitä kauemmin tätä jatkaa, sen paremmaksi idea jalostuu. En voi väittää, että koko luomisprosessi olisi pelkkää iloa. Mutta pienenkin kehityksen huomaaminen, ja oman kädenjäljen kehittyminen toistojen myötä luo ainakin itselleni intoa jatkaa ja kokeilla vielä kerran uudelleen. Alapuolelta näet kuvan muutamista luonnoksistani!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti