Bulleriina

Bulleriina on Turussa toimiva lounas-kahvilaketju, jonka palveluihin kuuluvat myös erilaiset leipomo- ja konditoriapalvelut. Kaiken kaikkiaan Bulleriinalla on neljä kahvilaa, joista yhteen saimme tehtäväksi toteuttaa tienvarsikyltin, sekä ständin.  Klikkaa tästä Bulleriinan verkkosivuille!


Bulleriina tienvarsikyltti ja ständi


Asiakashankinta ja neuvottelu

Bulleriinan omistaja on yhden ryhmäläisemme tuttu, joten saimme hänet asiakkaaksemme kysymällä tarvitsisiko hän jotakin graafisen suunnittelun palveluita. Hän kertoi tarvitsevansa yhteen kahvilaansa tienvarteen tulevan opasteen, sekä myöhemmin lisänä saimme suunnitella pienemmän ständiin tulevan opasteen. Alussa saimme isomman tienvarsikyltin mitoiksi 1200mm X 800mm, jonka totesimme tiimini kanssa liian pieneksi. Ehdotimme asiakkaalle tienvarsikyltin mitoiksi  2000mm X 1200mm, jotta se erottuisi risteysalueelta paremmin, ja kylttiin tarvittavat tekstit saisi laitettua isommin. Tekstin on tärkeää olla suurta, sillä autosta katsottaessa 20cm korkea kirjain näyttää yllättävänkin pieneltä. 

Lisäksi luonnosteluvaiheessa huomasimme, että asiakkaan lähettämän uudistetun logon laatu oli hieman liian heikko suurta tienvarsikylttiä varten. Luonnoksia esitellessämme kerroimme tästä, ja saimme käyttöömme heidän alkuperäisen logonsa, jonka laatu oli erinomainen. Samaisen esittelyn yhteydessä saimme häneltä myös toisen suunnittelutyön, ständiin tulevan opasteen. Tienvarsikyltistä ja ständistä pitäisi myös tehdä yhteensopivat. Yhteensopivuuden päätimme toteuttaa käyttämällä molemmissa kylteissä saman logon lisäksi samaa taustaväriä, sekä nuoli symbolia.

Aikataulun suhteen sovimme, että työn tulisi valmistua viimeistään 2.10.2020 mennessä, mutta saimme luovutettua työn jo 21.09.2020, eli melkein 2 viikkoa etuajassa!Suunnittelu

Aloitimme tienvarsikyltin suunnittelun tutkimalla erilaisia tienvarsikylttejä, leipomoiden värimaailmoja, sekä niissä käytettyjä symboleita. Teimme aiheesta Pinterest-taulun, jonka näet vähän alempaa. Teimme myös ajatuskarttoja ainoastaan tienvarsikyltistä tulevien mielikuvien pohjalta, sekä teippasimme paperista oikean kyltin kokoisia malleja joihin piirsimme erikokoisia kirjaimia. Ensimmäiset varsinaiset luonnokset teimme uudistetulla logolla, joka myöhemmin vaihtui yrityksen aiempaan logoon, sekä poimimalla sävymaailmaa Bulleriinan verkkosivuilta. 

Alkuideoinnin jälkeen lähdimme kuvien tutkimisen lisäksi käymään Meriniityn teollisuusalueella ajamassa ja katsomassa kylttejä autosta käsin. Lisäksi pysähdyimme siellä hyvien sekä huonojen kylttien äärelle, mittasimme erilaisia kirjainkokoja ja punnitsimme mikä fontti näkyy kauas ja miksi. Aika nopeasti huomasimme, että kyltin tekstimäärän tulee olla todella vähäinen, jotta kyltin saa aidosti toimivaksi.

Bulleriina halusi tienvarteen tulevan kyltin olevan mahdollisimman ajaton, ja kyltin pohjaa voisi helposti käyttää myös heidän muissakin toimipisteissä. Siinä mielessä kyltin suunnittelussa on otettu huomioon myös kestävä kehitys, sillä monikäyttöisyyden lisäksi vaikka lounas-kahvilan aukioloajat muuttuisivat, kylttiä voi edelleen käyttää.
Kun sain kiinni kyltin suunnittelun perusperiaatteista, aloitin luonnostelun uudesta näkökulmasta. Huomasin että toimivissa tienvarsikylteissä toistuivat seuraavat asiat:
 • Kirkkaat värit
 • Iso ja selkeä fontti
 • Tiivistetty tekstimäärä
 • Isot kontrastit
 • Selkeät symbolit

Alkuperäisen suunnitelman mukaiseen kylttiin olisi tullut:
 • Aukioloajat
 • Lounasajat
 • Lounaan hinta
 • Metrimäärä risteyksestä kahvilaan
 • Mainoslause
 • Taustaväri
 • Nuoli symboli
 • Yrityksen logo
 • Lounas, kahvila ja konditoria tekstit

Onneksi kävimme tutkimassa erilaisia tienvarsikylttejä miltei heti alkuideoinnin jälkeen, sillä alkuperäisestä suunnitelmasta karsiutui välittömästi suurin osa pois, ja lopulliseen kylttiin jäi jäljelle vain:
 • Taustaväri
 • Nuoli symboli
 • Yrityksen logo
 • Lounas, kahvila ja konditoria tekstit


Alapuolella kuvia ensimmäisistä Illustratorilla tekemistäni luonnoksista, joissa on käytetty ensiksi saatua logoa. 

Illustratorista otettu kuvakaappaus, jossa näkyy neljä erilaista luonnosta tienvarsikyltistä.
Ensimmäisiä Illustratorilla tehtyjä tienvarsikyltti luonnoksia.

Illustratorista otettu kuvakaappaus, jossa näkyy neljä erilaista luonnosta tienvarsikyltistä.
Lisää Illustratorilla tehtyjä tienvarsikyltti luonnoksia.


Ensimmäistä luonnoksista asiakas valitsi alapuolella näkyvän, johon lähdimme tekemään tarvittavat muutokset, sekä viimeistelyn. Luonnosten esittelyn jälkeen ensiksi saamamme logo ja värimaailma myös vaihtui, joten teimme kyltistä yhteensä vielä 3 hieman erilaista versiota.


Tumman viininpunaisella pohjalla valkealla tekstit lounas, kahvila ja konditoria, sekä vaaleanpunainen Bulleriinan logo valkean nuolen päällä.
Ensimmäisistä luonnoksista muutettavaksi ja viimeiteltäväksi lähtenyt luonnos


Mock up eli havainnekuvat

Tein omasta viimeistellystä kyltti luonnoksestani myös havainnekuvat, joissa näkyy miltä kyltti näyttäisi oikeassa ympäristössään. Koska kyltin lopullista sijaintia risteysalueella ei ole vielä päätetty, sijoitin sen havainnekuvissa molempiin mahdollisiin sijaintipaikkoihin.

Kuvassa näkyvälle teollisuusalueella sijaitsevalle risteysalueelle on sijoitettu kahteen vaihtoehtoiseen kohtaan risteysalueelle tuleva tienvarsikyltti.
Havainnekuva Kärsämäentien ja Telekadun risteysalueelle tulevasta tienvarsikyltistä.

Kuvassa näkyvälle teollisuusalueella sijaitsevalle risteysalueelle on sijoitettu kahteen vaihtoehtoiseen kohtaan risteysalueelle tuleva tienvarsikyltti.
Havainnekuva Kärsämäentien varteen tulevasta opastekyltistä.Yläpuolella olevissa havainnekuvissa näkyy tekemäni viimeistelty versio tienvarsikyltistä. Asiakas valitsi lopulliseksi kyltiksi kuitenkin viimeistellyistä luonnoksista toisen vaihtoehdon, jonka näet alapuolelta.


Bulleriina lounas-kahvilan tienvarsikyltti. Tausta on logon sävyinen, tumma lohenpunainen ja oikealle näyttävä nuoli on valkea. Lounas, kahvila ja konditoria tekstit ovat yläreunassa valkoisella kirjoitettuna.
Bulleriina lounas-kahvilan Telekadun toimipisteen lähelle tuleva tienvarsikyltti.


Bulleriina lounas-kahvilan tienvarsikyltti. Tausta on logon sävyinen, tumma lohenpunainen ja oikealle näyttävä nuoli on valkea. Lounas, kahvila ja konditoria tekstit ovat yläreunassa valkoisella kirjoitettuna.
Bulleriina lounas-kahvilan Telekadun toimipisteen lähelle tuleva tienvarsikyltti, peilikuva.


Ständiin tulevan kyltin havainnekuvat


Kuva teollisuusalueen risteyksestä, jonka oikealla puolella sijaitsevat lounas-kahvilan parkkipaikat.
Havainnekuva parkkipaikoille opastavasta ständistä.

Kuvassa näkyy ständi jonka päälle on sijoitettu luonnos parkkipaikoille ohjaavasta opasteesta.
Havainnekuva ständistä lähempää katsottaessa.


Havainnekuvissa näkyy ständiin tulevasta opastekyltistä tekemäni luonnos. Kyltin tarkoituksena on ohjata parkkipaikoille, sekä parkkipaikoilta sisälle lounas-kahvilaan. Koska Bulleriinasta saa myös tilattua erilaisia täytekakkuja sekä leivoksia, haluttiin ständiin myös puhelinnumero. Asiakas päätyi kuitenkin toiseen vaihtoehtoon, jonka näet alapuolelta.

Kuva ständiin painatettavasta kyltistä, jossa käy ilmi Bulleriinan Telekadun toimipisteen aukioloajat, palvelut sekä puhelinnumero.
Bulleriinan ständiin valitsema opastekyltti.

Kuva painatettavasta kyltistä, jossa käy ilmi Bulleriinan Telekadun toimipisteen aukioloajat, palvelut sekä puhelinnumero.
Bulleriinan ständiin valitsema opastekyltti, peilikuva.Mielestäni molemmat suunnitelmani toimivat hyvin käyttöympäristössään. Tienvarsikyltistä muokkaisin konditoria tekstin asiakkaan valitsemaan kohtaan, sillä katsottaessa tekemääni luonnosta konditoria-teksti hukkuu hieman nuoleen. Havainnekuvien teko auttaa todella helpottamaan etenkin ulos tehtävän työn suunnittelua, sillä koneelta katsoessa ei näe todellisuutta siitä, miltä työt näyttävät kauempaa.


Viimeistely

Tein Illustratorilla kylteistä jo luonnosteluvaiheessa oikeilla mitoilla olevat, kyltti 2000mm X 1200mm, ständi 500mm X 700mm. Koska kyseessä on painoon menevä työ, valitsin väriavaruudeksi cmykin. Lisäsin molempiin töihin myös 3mm bleedin joka sivulle. Ständiä suunnitellessa huomioin 3mm bleedin lisäksi myös ständin tukirautojen alle jäävän osan, joka oli noin 25mm per reuna. Ständin reunuksen vuoksi jätin ständiin tulevan kyltin jokaiselle sivulle vähintään 35mm marginaalin.

Ennen kylttien vektorointia, tarkistin vielä niiden linjaukset, rivivälit sekä marginaalit. 
Lopulliset asiakkaalle menevät työt tallensin .ai-muodon lisäksi .jpg- sekä .pdf-muotoihin, joista jälkimmäiset lähetin asiakkaalle. Mitä opin?

Jatkossa, jos alkaisin suunnittelemaan itselleni uudenlaista tuotetta, kuten sanomalehtimainosta, perehtyisin niihin huolellisesti ja heti ensimmäisenä ennen luonnostelua. Tutkisin hyvien ja huonojen mainosten mittasuhteita, sekä värimaailmoja ja tekisin huolellisempia johtopäätöksiä. Lisäksi tekisin useita havainnekuvia työn edetessä, jotta voisin poissulkea huonot ideat hetimiten suunnitteluprosessin edetessä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti